Frans Willeme: ‘Voor Twente ligt de toekomst in het oosten’

Aanbieding jaarboek

Foto: Jan ten Vaarwerk van Uitgeverij TwentseWelle overhandigt in klooster Frenswegen Frans Willeme het eerste exemplaar van het Jaarboek Twente 2014

NORDHORN – Twente en de aangrenzende Duitse gebieden in de Euregio zouden zichzelf veel meer als eenheid moeten zien. Dat zei Frans Willeme, oud-burgemeester van Dinkelland en oud-voorzitter van de Euregio, vrijdagavond bij de presentatie van het Jaarboek Twente 2014 in klooster Frenswegen bij Nordhorn.

“Alleen als we onszelf gaan zien als één verzorgingsgebied kunnen we de economische groei pakken die we nodig hebben. Want Den Haag is ver weg voor Twente en Berlijn is ver weg voor de Duitse grensstreek. Voor Twente ligt de toekomst in het oosten, voor de aangrenzende Duitse gebieden in het westen. Laten we dat ook uitspreken. Zo kunnen we werk maken van een Europa, niet van regels maar van de mensen.”

Willeme prees de bijdrage van het Jaarboek Twente aan het slechten van de grens. De uitgave is dit keer grotendeels gewijd aan het eeuwenlange, gemeenschappelijke verleden van Twente en de graafschap Bentheim. Zowel Duitse als Nederlandse auteurs hebben bijdragen aan het jaarboek geleverd, dat voor het eerst sinds de geboorte in 1962 geen Twents onderwerp op de cover heeft. Het kasteel Bentheim siert de uitgave voor 2014.
Tegelijk met het jaarboek werd in Frenswegen ook de Twentsche Almanak gepresenteerd. Beide boeken liggen vanaf nu in de winkel.

Uit: Tubantia 18 oktober 2013
Tekst en foto: Gerard Lage Venterink